مقاله علمی: بررسی عوامل مؤثر بر واردات کاغذ و مقوا با استفاده از آزمون باند کرانه ها
خمیر و کاغذ بهعنوان یکی از فرآوردههای چوبی طی چند دهه گذشته تغییرات زیادی را در سهم بازار منطقهای و جهانی ازنظر ظرفیت تولید و الگوهای مصرف شاهد بوده است. در ایران نیز باتوجهبه محدود بودن منابع داخلی و روند افزایشی مصرف چوب و فرآوردههای آن، واردات بهعنوان مهمترین راه تأمین نیاز داخلی موردتوجه قرار گرفته است. هدف اصلی این مطالعه تحلیل علمی از شرایط بازار کاغذ و مقوا در بازه زمانی 1363 تا 1396، با بهکارگیری آزمون باند کرانهها است.
با استفاده از کششهای برآورد شده کوتاهمدت و بلندمدت در قالب این الگو، جهت و مقدار کمی تأثیر متغیرهای مورد بررسی بر میزان واردات محاسبه گردید. نتایج بهدستآمده نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی تولید ناخالص داخلی بدون نفت با کشش16/2درکوتاه مدت و26/1درصد در بلندمدت و تولید داخلی چوب از جنگلهای شمال کشور با کششهای69/0- و57/0- به ترتیب در کوتاهمدت و بلندمدت، بیشترین تأثیر را بر واردات کاغذ داشتهاند.
همچنین تحریمهای اقتصادی که بهعنوان یک متغیر جدید در این مطالعه بررسی شد در کوتاهمدت و بلندمدت به ترتیب با ضرایب،50/0- و41/0-منجر به کاهش واردات کاغذ و مقوا شده است.
این مقاله به قلم پروین دشتی (دانشجوی دکتری اقتصاد و مدیریت جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد)،کامران عادلی، (استادیار اقتصاد جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرمآباد) رحیم ملکنیا دانشیار مدیریت جنگل، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرمآباد و رضا محسنی عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی تهران به رشته تحریر درآمده است.
نظرات کاربران