مجله خبری کاغذ، مقوا و سلولز
0

مصاحبه مجله بازار بسته بندی با پروا سلطانی

پروا سلطانی

خانم دکتر پروا سلطانی، ضمن تشکر از وقتی که بابت این مصاحبه گذاشتید، کمی در زمینه فعالیت شرکت پرسال توضیح دهید؟

درود و با آرزوی تندرستی برای شما و همراهان مجله بازار بسته‌بندی. گروه شرکت‌های پرسال به‌عنوان یک شرکت بازرگانی فعالیت خود را از سال 1375 آغاز کرد. از ابتدای مسیر کاریمان، ما در تلاش بوده­ایم تا بتوانیم با بهره‌گیری از شیوه‌های نوین تجارت بین‌الملل در مسیر رشد و توسعه همه‌جانبه قدم برداریم. گروه شرکت‌های پرسال علاوه بر واردات فراورده‌های سلولزی در بخش صادرات فراورده‌های معدنی، نفتی و پتروشیمی، چوب و سرمایه‌گذاری جسورانه نیز مشغول به فعالیت است.

پروا سلطانی

ما به فعالیت­های صنفی و جمعی اعتقاد ویژه­ای داریم. ازاین‌رو در سال 1393 با فراخوان در اتاق بازرگانی مبادرت به تشکیل انجمن واردکنندگان کاغذ، مقوا و فراورده­ های سلولزی کردیم تا با گرد هم آمدن فعالان این حوزه، کارهای منسجم­تر و بهتری انجام دهیم که هم راستا با منافع جامعه نیز باشد. من در 4 سال ابتدایی تشکیل انجمن، عضو هیئت‌مدیره بودم و تلاش کردم آنچه در توان و دانش کار جمعی دارم برای کارآمدی انجمن به کار بگیرم.

در بحث واردات، چه فاکتورهایی برای پرسال از اهمیت بالایی برخوردار است؟

در روند واردات محصولات، تأمین مواد اولیه موردنیاز صنایع داخلی، کیفیت و شفافیت از اهمیت بسیار بالایی برای ما برخوردار است. پرسال در تلاش است تا با تولیدکنندگانی همکاری نماید که محصولاتی با کیفیت استانداردهای جهانی را به بازار عرضه می‌کنند.  در کنار مواردی که ذکر شد پرسال همواره در تلاش است تا محصولاتی را وارد نماید که در داخل تولید نمی­ شود و چرخه صنعت کشور به آن نیاز دارد.

در بحث واردات و فروش کاغذ و مقوا در کشور با چه چالش‌هایی مواجه هستیم؟

چالش اصلی تمامی واردکنندگان داخلی، بحث ناپایداری شرایط اقتصادی و ارزی کشور از یک سو و بخش­نامه­های خلق­الساعه داخلی از سوی دیگر است به‌طوری‌که این موضوع باعث شده تا برنامه‌ریزی میان‌مدت و بلندمدت کمپین‌های خرید، فروش و بازاریابی با اختلالات شدیدی مواجه شود.

در بازار کنونی هیجانات آنی و تنش‌های لحظه‌ای باعث جابه‌جایی و نوسان بالای قیمت کالا می‌شود و این موضوع علاوه بر آسیب به خریدار به فروشنده نیز خسارت‌های جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. برای مثال تمایل خریداران به خرید کالا بر اساس نیاز روزانه و سفارش مشتری نهایی باعث می‌شود که هزینه انبارش کالاها برای واردکننده تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا کند.

در کنار همه این موارد، بروکراسی موجود و نیز مقررات بعضاً دست‌وپاگیر گمرکی باعث شده تا روند ترخیص کالاها به‌کندی مواجه شود و احتمال رسوب کالا در انبارهای گمرک و تحمیل هزینه‌های اضافی به واردکننده افزایش پیدا کند.

ویژگی محصولات سبد کالایی شرکت پرسال با سایر رقبا چه تمایزی دارد؟

همان‌طور که در پرسش قبل اشاره شد کیفیت تضمین شده محصولات وارداتی از اهمیت بالایی برخوردار است. به‌طورکلی صنعت چاپ کشور، به بازیابی و خرید دستگاه‌های مدرن و همسو با فناوری جهانی نیاز دارد؛ اما قیمت بالای این دستگاه‌ها و نیز نداشتن صرفه اقتصادی باعث شده تا شرکت‌های چاپ و بسته‌بندی کمتر به تجهیز چاپخانه‌ها تمایل داشته باشند.

این موضوع را ازآن‌جهت مطرح نمودم که پرسال در تلاش است تا محصولاتی را در سبد واردات خود قرار دهد که حداکثر سازگاری با دستگاه‌های موجود در صنعت چاپ و بسته‌بندی را داشته باشد تا تحویل نهایی سفارش‌ها با کمترین میزان پرتی کار انجام پذیرد.

همچنین پرسال به‌عنوان یک تأمین‌کننده همیشگی که خود را شریک تجاری مشتریان خود می­داند در هیچ برهه­ای با وجود تمام ناپایداری­های بازار، فروش را متوقف ننموده و همیشه مراقبت ویژه­ای از مشتریان خود دارد و اجازه نمی­دهد نوسان بازار خللی در تولید و کار مشتریان ایجاد کند.

پروا سلطانی

نوسانات ارزی چه تأثیری بر روند کاری شما داشته و شما برای کنترل این موضوع چه راهکاری دارید؟

یکی از چالش‌های اصلی تجار و بازرگانان ایرانی نوسانات نرخ ارز است. ناپایداری و نوسان باعث شده تا روند برنامه‌ریزی واردات به‌کندی انجام شود و پیش‌بینی فروش و استقبال مشتریان از محصولات را سخت و در برخی مواقع ناممکن کند.

از طرف دیگر، ریسک بازگشت سرمایه در زمان نوسانات بسیار بالا می‌رود و فاصله بین قیمت تمام شده و سود بازرگان بسیار کم می‌شود و این امر انگیزه واردکننده برای واردات و فروش محصول را از بین می‌برد. راهکارهای کنترل نرخ ارز را می‌توان از چند منظر بررسی کرد.

مدیرت تقاضا، نگاه به الگوهای تاریخی موجود در بازار، اعتبار سیاست‌گذاران مالی، پولی و بانکی کشور، مدیریت منابع بانک مرکزی، رابطه بازار ارز با بازارهای جانشین و … که در مورد هریک از این موارد می‌توان ساعت‌ها صحبت کرد.

اما به طور خلاصه نگاه بازار به سیاست‌گذاران بانکی و ایجاد اعتماد متقابل بین سیاست‌گذاران و بازرگانان می‌تواند به کمتر شدن نوسانات ارزی کمک شایان توجهی کند. به‌کارگیری افراد خبره در رأس هرم مالی و ارزی کشور و مدیریت این منابع می‌تواند از تأثیرگذاری عوامل لحظه‌ای و کم‌اهمیت به‌شدت جلوگیری کند.

در حال حاضر ما می‌بینیم که قرارگرفتن یک خبر در خروجی یک خبرگزاری می‌تواند بازار ارزی ایران را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار دهد. حال با این شرایط بازرگان چگونه می‌تواند برای واردات و فروش کالای خود برنامه منظم، منسجم و بلندمدتی داشته باشد؟

تنها راهکار ما داشتن سفارش­های پیوسته است که هم کمک به تأمین نیازهای مداوم مشتریان می‌کند و هم تا حدودی ضرر زیان ناشی از نوسان ارز را پوشش می‌دهد.

در حال حاضر چند درصد از نیاز بازار کاغذ و مقوا از واردات تأمین می‌شود؟

بر طبق آخرین آمار اعلام شده توسط گمرک، در سال 1400 چیزی نزدیک به 585 هزار تن کاغذ، مقوا، کرافت و محصولات مرتبط به کشور وارد شده است. ارزش این مقدار واردات چیزی حدود 804 میلیون دلار است که نزدیک به نیمی از نیاز بازار است.

به نظر شما آیا تولیدات داخلی از کیفیت مطلوبی برای صادرات برخوردار است؟

تولید کاغذ نیاز زیادی به مصرف آب دارد و ایران باتوجه‌به اقلیم خشک و آب‌وهوایی کشور مناسبی برای تولید کاغذ به شمار نمی­رود. همین‌طور باتوجه‌به پوشش محدود جنگل­های کشور خمیر موردنیاز برای تولید انواع کاغذ بیشتر وارد می‌شود؛ بنابراین تولیدکنندگان داخلی برای تولید بیشتر از کاغذهای بازیافتی استفاده می‌کنند که در چرخه اول و دوم کیفیت مناسبی خواهد داشت؛ اما به‌مرور چرخه بازیافت را هم تحت‌تأثیر قرار داده و باعث افت کیفیت می­شود.

به‌هرحال محصولات تولیدی کشورمان در مقایسه با نمونه‌های خارجی از کیفیت نسبتاً خوبی برخوردار هستند که البته بیشتر برای مصرف بازار داخلی مورداستفاده قرار گیرد. حجم صادرات کاغذ و مقوا در ایران کمتر از 50 هزار تن است در حالی این صنعت ظرفیت تولید و صادرات بسیار بالایی دارد.  این نکته را باید در نظر داشت که توسعه صادرات به ارائه مشوق‌ها و نیز اجرا و پیاده‌سازی برنامه‌های بازاریابی بین‌المللی نیاز دارد.

آینده واردات و فروش محصولات سلولزی را چگونه می‌بینید؟

شاید ترسیم یک‌روند ثابت در مورد محصولات سلولزی کمی سخت و مبهم باشد؛ اما اگر نگاهی کلان‌تر به این موضوع داشته باشیم می‌توان نتیجه گرفت که در آینده‌ای نزدیک اقبال عمومی به سمت استفاده از محصولات پایدار گرایش پیدا خواهد کرد.

در مقایسه با محصولات پلاستیکی، تولیدات مبتنی بر سلولز آسیب بسیار کمتری به محیط‌زیست می‌رسانند؛ بنابراین مصرف‌کنندگان به‌مرور به سمت استفاده از این محصولات گرایش بیشتری پیدا خواهند کرد.

نمود این موضوع را می‌توان در دوران همه‌گیری کرونا به‌وضوح مشاهده کرد. توسعه تجارت الکترونیک و ارتقا سیستم تحویل محصولات و چرخه تأمین باعث شد تا درخواست برای کاغذ و مقوا به طور فزاینده‌ای افزایش پیدا کند و این روند در آینده‌ای نزدیک سمت‌وسویی پایدارتر به خود خواهد گرفت.

گرچه کشور ما در بحث بازیافت و پایداری محصولات کاغذی منسجم و منظم فعالیت نمی‌کند؛ اما به نظر می‌رسد که همسو شدن با این روند امری اجتناب‌ناپذیر باشد.

لازم به یادآوری دوباره است که باتوجه‌به اقلیم خشک آب‌وهوایی ایران واردات محصولات سلولزی کمک شایانی به مراقبت از اکوسیستم کشور می‌کند. همین‌طور کمک به بهترشدن کیفیت تولیدات داخلی هم از حیث رقابت و هم از حیث استفاده از کاغذهای بازیافتی با کیفیت مناسب می‌نماید؛ لذا ایجاد تعادل بین واردات و تولید داخل ضرورت غیرقابل‌انکاری است.

در پایان اگر موضوعی هست که ازقلم‌افتاده بفرمائید.

لازم می­دانم این نکته را پررنگ­تر کنم که پرسال همواره تلاش داشته و دارد که فرهنگ شفاف بودن، نوآور بودن و رقابت سالم و مشتری مداری را در بازار سلولزی بیشتر و بیشتر نهادینه کند.

پرسال با رویکرد مسئولیت اجتماعی و مراقبت از محیط‌زیست کار در حوزه واردات محصولات سلولزی را در دستور کار قرار داده است و به همین خاطر در تمام شرایط بد و خوب نه‌تنها این فعالیت را متوقف نکرده که برای توسعه آن نیز برنامه­ریزی زیربنایی نموده است.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *